JOHNNY PAYCHECK – MR. LOVEMAKER / LOVING YOU BEATS ALL I’VE EVER SEEN / 11 MONTHS AND 29 DAYS / TAKE THIS JOB AND SHOVE IT

Toen hij in 1964 aan zijn indrukwekkende muziekcarrière als soloartiest begon veranderde de in 1938 in Greenfield, Ohio geboren Amerikaan Donald Eugene Lytle zijn naam in ‘Johnny Paycheck’ waarmee hij grappig wilde reageren op het succes van Johnny ‘Cash’ en een naam die hij ontleende aan Johnny Paychek, een in die tijd beroemde bokser uit Chicago.

Daarvoor had hij al meerdere jaren als tenor meegezongen in de backing vocals-koren van enkele countryartiesten waaronder George Jones, Ray Price, Porter Wagoner, Willie Nelson en Roger Miller. Naast zingen speelde hij ook op basgitaar en steelgitaar en schreef hij eveneens songs voor andere countryartiesten zoals o.a. George Jones (“Once You’ve Had The Best”) en Tammy Wynette (“Apartment No. 9”).

Zijn eerste solohit kwam er in 1965 met het nummer “A-11” en zijn allergrootste hits kende Johnny Paycheck met de nummers “Mr. Lovemaker” uit 1973, “She’s All I Got” uit 1971 en “Take This Job And Shove It” (zie 1e video) uit 1977 waarmee hij telkens een tweede plaats in de ‘Country Hit Charts’ wist te bereiken. In 1977 kreeg hij een welverdiende ‘Academy Of Country Music Career Achievement Award’ en in 1997 werd hij opgenomen in de befaamde ‘Grand Ole Opry’-galerij.

Het Britse platenlabel ‘Beat Goes On Records’ heeft nu vier oude albums van Johnny Paycheck die hij opnam voor het ‘Epic Records’-label gebundeld op twee cd’s. Het zijn de platen “Mr. Lovemaker” uit 1973, “Loving You Beats All I’ve Ever Seen” uit 1975, “11 Months And 29 Days” uit 1976 en “Take This Job And Shove It” uit 1977. Alle nummers op die platen werden digitaal geremastered en het dubbelalbum werd eveneens van een mooi informatief boekje voorzien waarin het leven en de carrière van Johnny Paycheck gedetailleerd wordt toegelicht.

In de jaren ’80 raakte hij muzikaal op de dool door zijn problemen met alcohol, drugs en criminele activiteiten. Begin jaren ’90 belandde hij zelfs voor een periode van twee jaar in de gevangenis wegens een schietincident in een bar. Omwille van zijn slabakkende gezondheid moest hij begin 2000 een einde maken aan zijn muzikale carrière. Op 19 februari 2003 stierf Johnny Paycheck op 64-jarige leeftijd, maar door de vele coverversies die nadien nog van zijn liedjes werden gemaakt blijft hij nog altijd verder leven in de harten van de vele fans van countrymuziek.

In 2016 verscheen er bovendien ook een boek over het turbulente leven van Johnny Paycheck, geschreven door de Vlaamse schrijver, dichter en performer Christophe Vekeman die het vaak verfoeide countrygenre altijd genegen is gebleven. Misschien is het wel een goed idee om dat boek eens te lezen tijdens het beluisteren van de 41 countryliedjes op de vier albums die gebundeld werden op deze twee cd’s.

(valsam)

 

 

TRACKLIST
Disc One:

MR. LOVEMAKER
Mr. Lovemaker
Walk With Me, Girl
If Love Gets Any Better
I’m Just Tired Of Hurting You
Love Is A Strange And Wonderful Thing
Something About You I Love
If You Just Win One Time
I Won’t Ever Love Again
Once You’ve Had The Best
All In The Name Of Love
She’ll Unwine Me

LOVING YOU BEATS ALL I’VE EVER SEEN
Loving You Beats All I’ve Ever Seen
Don’t Take My Sunshine Away
If You Were A Place (You Would Be Heaven)
Ain’t She Something Else
Rhythm Guitar
I Don’t Love Her Anymore
My Lovin’ Time With You
The Most Beautiful Girl
Loving You Is All I Thought It Would Be
The Touch Of The Master’s Hand

Disc Two:
11 MONTHS AND 29 DAYS
11 Months And 29 Days
The Woman Who Put Me Here
The Feminine Touch
I Sleep With Her Memory Every Night
I Can See Me Lovin’ You Again
Gone At Last
Closer Than I’ve Ever Been Before
I’ve Seen Better Days
Live With Me (’Til I Can Learn To Live Again)
That’s What The Outlaws In Texas Want To Hear

TAKE THIS JOB AND SHOVE IT
Take This Job And Shove It
From Cotton To Satin (From Birmingham To Manhattan)
The Spirits Of St. Louis
The 4 “F” Blues
Barstool Mountain
Georgia In A Jug
The Fool Strikes Again
The Man From Bowling Green
When I Had A Home To Go To
Colorado Kool-Aid

Artiest info
Website  
 

Label: Beat Goes On Records

video